Klassresan 23-25 sep

Hej allihop. inte skirvit något på ett riktigt långt tag. men nu e jag igång igen.
Jag och klassen samt två doktorandrer ledda av en geolog har fart runt i norrbottensläns inland. det vill säga en resa på ungefär 60-70 mil, typ en vanlig utflykt på tre dar.

första dan döden, efter att ha jobbat i köket på STUK dan innan (slutade typ 22) var jag riktigt trött när det var dax att gå upp typ 5.30 som blev 6.00. bussen gick kl 7.00. skynda runt och pressa ner frukosten. runt och göra mig i ordning för att sedan åka ner med cyckel. ja nu var man iaf på bussen. Vår klass uppfattning om nödvändigt och inte gick vida i sär. en hade typ en väska för att i mina mott mätt kunna klara sig på kanarie öarna tre veckor. jag hade dock en tung väska jämför med många andra. jag lyckades i förrviringen fylla hela min sportväska från Luleå energi, den jag vann för ett tag sedan. men runt och släpa med den med böcker som jag aldrig behövde och ombyten som aldrig byttes. men med skulle den.
AVresans första mål var till polcirkeln och Gällivare. de flesta som bodde i norrland såg ungefär lika impade av vägen och polcirkeln som vi är över en resa mellan Vansbro Malung. de tittade på den som om den vore ett hus. Hösten här uppe är jättefin, det var gör härligt att se men den e typ snart slut. väl framme i Gällivare vi 10 tiden var vi på väg ner i
Aitik gruvan ett enormt dagbrott.  de bryter koppar. vi fick en föreläsning av våran guid om hur brytning går till och under tiden ställdes det frågor massor av frågor ex energikonsumtion åtgörder för att den enorma konsumtionen av disel varje truck som körde malm konsumerade 3 kubikmeter varje dygn året runt. det fanns mycket eldrivna kranar oxå men det var upprörande mängder, efter lunchen och en titt nere i gruvan kom den miljöansvarige för att prata. Hon blev sågad och grillad och var hela tiden jätte nervös, tvivlar på att nonsin ifrågasatt deras tungmetalls utsläpp osv. hela anläggningen försurade och skrapade ner, men hon sa hela tiden Men den dammar inte så mycket längre, hennes dåliga svar blev bara ännu mer argument om ohållbart brytande och icke igenomtänkta lösningar. rätt roligt att se vår klass dra igång.
  sedan for vår buss vidare upp på dundrets top, en bergstop i  Gällivare vi såg gruvhålet som blivit och även damstormen från Aitik. det var väldigt fint där uppe. med stden under oss och vidderna runt oss.
vi besökte ett kulturarv från nybyggar tiden. några stugor och slottervallar med får.
vi åkte vidare till Porjus dammen och fick mat av vattenfall vi bastade och gick och la oss sent.  På förmiddagen åt vi frukost och besökte de gammla delarna av dammen. fick se foskningsprojekt som på gick osv, det var mycket intresant.
 
Onsdagen fortsatte med en resna ner till älvsbyn där vi kollade på de istids gryot som bildats. kl 1800 började n föreläsning om älvsbyns miljö och företagande. Bland annat kom polarbröd och polarrenen och berättade. Visste ni att polarbröd transporterar allt bröd från och med december via tåg, men det tog 10 år för dem att få igenom allt via banverket och andra myndigheter. vi var mycket imponerade. Det betyder ungefär att det e bättre att äta polarbrödsprodukter än pågens. Pågen körs från malmö på bla lastbil. ett problem med svensk järnväg är att redan är hårt trafikerad och att vagnarna har begränsningar i hur mycket som ryms osv.
Efteråt fick vi middag och efteråt var umgick vi i klassen. Det var en riktigt bra kväll. dan därpå drog vi vidare ner till SCA timber i munksund ett stor sågverk som visade vad de gjorde och ville åstadkomma med produktionen och hur de skötte skogen.  Det blev alltid nya debatter var vi än drog fram många i min klass gillade inte heller skogsbruket där de inplanterade tall från Canada och även inte kunde bevisa att skogen som växte idag höll samma kvalite som för 100 år sedan. det försvinner många arter i en skog som brukas på dagen sätt osv.
vi åkte hem och var framm vid tre fyra. sovit ett par timmar nu.  min klass är så underbart mångsidigt det debatteras hit och dit om olika lösningar och åtgärder hela tiden  sedan gör vi mycket annat oxå som att basta.

ÖPH ADEL ADEL och ÖPH är ute på hajk.

Vår ÖPH är längst till höger

Party

Hm ojdå ja just ja, kungafamiljen, de e härliga, min hatt är gjord helt av tejp, bra va? det här är typ sista dagarna på nolle P mina vingar hade blivit slappa av allt regn under drakphesten.

Nollebrickor tillverkas


Adel, generaler och ÖPH

de bå bandade är Luleå Studentkår och de rödbandade Är generaler det vill säga teknologkåren, min kår

Drakmanen


Ja då var jag utklädd igen. det var inför ridarspelen på fösta lördagen

hoppsan ska samanfatta typ 4 dar lördag-tisdag

Lördag
Ja i lördags hade vi nolleuppdraget vi blev succé ÖPH och Adeln gav vårat colluseum och dess fångar fyra ÖPH och Adels märken bla 2 mutpris. fångarna var vi,  bland anntat ett lila syclopaktigt monster. några galna människor bla, en dragon queen vidare några barbarer en riktigt högaktig socitet till cesar som naturligtvis togs om hand utav sina slavinnor.
Själv var jag något som liknade en smuttsig gardin/ barbar.  Vi Vann hela uppdraget och fick en vandringsstaty. Som vi ska ge till nästa års vinnarer typ som ankan, inte syrran alltså,utan den där fula saken...  ett vandringspris.  på kvällen blev det förutom strippning från adel och öph storröj ända fram till 4. NU är nolle Perioden slut

Söndag
9.45
ja då kör vi! En ny dag upp och hoppa här ska det pluggas jordenresurser, grupparbete, blev succé trotts att jag varit uppe till 4 dan innan. tog oss 4 timmar blev klar strax innan två på dan. sedan åkte jag hem och stre lite med mina kompisar och lena, mamma och pappa.
Det var en sån där dag då vi i koridoren slöade oss framåt och ringde våra föräldrar...
Somnade vid halv sex vaknade igen  vid 8-9 käka lite tjattade lite och fixade håller på och jagar tågbilljätter. försöker hitta något som e billigt ska åka 27/10 och hem 1/11. ja ni hörde rätt humörsvängaren är påväg till V-bo igen. och Lena Du ska göra mûsli till mig,(om du ville vara så snäll) mina havregryn börjar sina. :D slocknade igen vid 11-12

Måndag
skoldag
stenkunskap mer geologi osv. på eftermiddagen fick vi lov att sortera ut olika mineraler. fixade lite satt uppe på hyllan och pluggade ytterst lite umgicks mest. Sedan vet jag inte riktigt, gick hem och donade lite ä fortfarande mycket trött. jag såg filmen saw. ganska läskig faktiskt. 

Tisdag
Upp ur sängen, snytta sig blodig som alla andra mornar, fullt ös i skolan, känner mig lite piggar nu. jag gick in till min studievägledare och handikappsansvarige kina. Jag skulle ta reda på vilka hjälpmedel jag hade rätt till. Jag gav henne en lapp(intyget) sedan fick jag 4:a tillbaks och en uppmaning att söka hörböcker, samt hitta en kurskamrat som vill antekna åt mig under föreläsningar och lektioner. Jag trodde inte det var sant hade inte tänkt på att jag skulle kunna få antäknings hjälp. Den som hjälper mig med antekningarna får ersättning c.a 80 kr er gång av skolan.
Ltu, de vet hur man fixar för dyslektiker, även tentorna skulle bli förlängda och kanske till och med uppdelade.  
Sedan hade vi tre timmars föreläsning om studieteknik det var tungt men lärorikt. nu är det brödbak på G. Oj måste nog gå och ta ut dem nu. (!)

fredag en seg dag

idag ska allt göras avgifter betalas overal, kåren, kolegieblock, matlodor och för att inte glömma det viktigaste plugga. idag har ag typ försökt läsa i två böcker jag typ inte har. den ena är för gammal och den andra är inlåst på biblan, referensexet. jag har gjort iordning inför vårt nolle uppdrag imorn, vi ska vara barbarer och slåss emot monster gladiatorer och lejon i collusceum(ett fint hemma bygge i lakan). vi kommer att vara ner i centrala luleå. om det regnar blir det inte så kul, men om det e fint kommer vi nog vara dragplåster nr ett :D. i kväll kom jag hem vid sju hade varit hos två i klassen och fixat med träklubbor och byxor. jag var rätt trött men fixade ändå med mat och var ner och handlade mjölk, råkade fynda tre flaskor kallpresad olivolja för halva priset!. sedan köpte jag lite champinjoner, mûsli och en ost även de för halva priset osten är delad och ner fryst... får se om det går bra. nu ska jag läsa lite om energi och natur har inte riktigt fattat vad min kurs går ut på, det kan vara att lära känna så många lärare som möjligt vi ska ha en ny på måndag oxå...

onsdag första skoldan och torsdagen

upp ur sängen in i duschen ner med frukost iväg till skolan med ryggsäcken med matlåda bestik, pennor och papper. I dag hade jag två lektioner. studieteknik och jordens resurser. båda kurserna verkar lite breda men inte djup gående, de är ändå bra kurser. känns just nu lite flumiga. men jag får nog mer motstånd sän efter jul då blir det Matte och fysik. tror jag har fått en släng av matteabstinens :D. kan vara inbillning. men kurserna är jätt intresant som vi läser nu, det blir en massa dicussioner hela tiden. en del tycker att vi ska gå tillbaka i tiden med vår standard men det går inte hem hos mig jag är rätt övertygad om att det vi behöver göra är att ställa om samhället till ett mycket mer ecologiskt samhälle med bättre energikällor och ett slut på det här köpa släng samhället.
både onsdag och torsdag har jag varit på kvälls möten vi planerarde lite inför nolle uppdraget på lördagan
sedan var det sektionsmöte men det blev ogiltighetsförklarat av non sur gubbe som menade på att all inte fått info om mötet tid punkt och innehåll. jag har provat overoll. våra är gråa med bruna armar. JorRe. jordens resurser har de färgerna de är rätt trista men det ska jag nog ordna med lite märken och ben byten. sedan skrev jag en uppsatts och lämnade in till vår lärare i studieteknik. städade lite och gick och la mig.

Tisdag

I dag vaknade jag vid 13.00 tror jag var riktigt trött, var in till skolan en sväng för att fixa med kursanmälan och shemat fram till v. 43.  jag gjorde matlodor till 6 dar ska fixa lite fler sän men jag har inte kommit på vad jag ska göra för mat ännu idag blev det lins och korvgryta med makaroner, ska göra mat som passar till ris här näst. förslag motages gärna. gärna saker som inte har allt för udda inridienser i. det finns mycket hemma mn inte allt. idag blir det tidigt för imorn börjar skolan på riktigt. alla recept motages allt från kakor till matlodor. 

Måndag Ica Maxi nästa

Möten möten och möten. vi var på ett möte för att planera och dela upp arbetet inför nolleuppdraget på lördag, här i centrala luleå. VI ska vara i ett eget-snickarat coluceum och vara onda monster och germaner samt gladiatorer. det blir jätte kul.  efter mötet fixade jag med lite saker inför skolstart och var ner till shell för att pumpa cykeln. Tur att lulebor är hjälpsama annars hade inte jag hittat. Men akta er för högersvängande bilar de tror de är kungar!! särskilt om man är cyklist då har man inte mycket att säga till om trotts trafikljus.  Därefter ringde Åsa, en i klassen nej Per hon är inte singel. VI hade bestämt att vi skulle åka ut till bergheden för att handla på Ica Maxi där jag snabbt hittade och fyllde på alla föråd, torrvaror, kyl oh frys nu är alla skåp fyllda. När jag kom hem började jag baka bröd. tidsopptimist som jag är höll jag på fram till halv sju endast 30 min innan teaterföreställningen det näst sista av nolle perioden. jag lyckades cykla ner till ltu på rekordtid typ fem min. Några klasskamrater var snälla och höll en platts åt mig. innan teatern tog phösarna av sig overoler och solglasögon jag kände inte igen dem. Endast på rösten.  sedan var det teater en pjäs som handlade om Jeanne dArc och Frankrikes kung som skulle gifta sig. mycket lokal riktad, det vill säga de sjöng om Malmberget och rimmade på allt möjligt som hade med norrland att göra. Hudiksvall nämdes. Pjäsen var även möjlig att påverka ex om en scen var bra kunde omstart begäras och om en känsla var för svag kunde man begära omstart och säga: argare, gladare mer gråt osv. teatern spelades av studenter för studenter. Jag kanske ska vara med nästa år men jag vet inte, vill mycket ex: träna kanot, göra ett bra nolleuppdra, bli phösare, gå med i non förening, fixa studierna bra, göra bra mat, umgås. Det gäller att prioritera. som alltid. just nu ligger konotträningen på is är lite sjuk och det krockar med en massa viktiga möten och info saker. Men jag SKA lära mig att göra eskimosväng.  Sedan fick jag veta att STIL kortet silver passar mig bäst just nu och det går att betala upp sig till guld senare i vinter. jag vill mest hålla på med bollsporterDet finns sjukt mycket tränings alternativ här i luleå. vi har varit och besökt ormberget, en idrottsanläggning för skidåkning och mycket annat.  Jag och min granne fredrik var upp sent vi gick igenom skåpen och lite förhållnings regler till köket. vi ska hålla korridoren i ett bra skick, han verkar vettig för jag har sätt korridorer som ser ut som hej kom och hjälp mig en del köper micr och har på rummen och käkar färdig mat bara för att köket är så grisigt. Usch!. Jag kom i säng vid 3 halv fyra.

RSS 2.0