Kapitel 2 silverfisken

Kapitel 2 silverfisken

Jens vaknar av att solen skiner in genom fönstret denna februari lördag. Klockan är kvart över tolv och Jens har lyckats sovit runt som det kallas när du går upp samma klockslag som du gick och la dig. Det hinner gå en stund innan han plötsligt påminns om hur vedervärdig det hade varit igår. Han går ut i köket och ser i hallen att mammas tavla är rättställd igen, syrrans kväll verkar varit lyckad då hennes party skor är ute och går fortfarande. Jens plockar fram havrebaspulver, frysta skogsbär, alger, mandlar och blandar allt sammans i blendern med tre koppar grönt mintte.  Han häller i sig allt och klär på sig för att åka skriskor. Men så när han står i rummet för att göra sig klar och snygga till träningskläderna så får han syn på revan i tröjan, tröjan som han hade på sig igår den som han direktimporterat från USA. ALEX FROSTS Look a like tröja det blir för mycket.  Jens ser in i spegeln hur han snabbt bleknar och känner yrsel. Panikångest! Jens hinner tänka inte nu igen. Innan han sjunker ihop på golvet och gråter, skriker och får känslan av att kvävas. Han dunkar knytnäven ner i golvet hårt i takt tre långa tre korta tre långa tre korta, det e morse och betyder S.O.S. Pappa kommer upprusande med mäskodören hängandes över sig. Han lyfter upp Jens och säger: ”så ja Jakob lugna dig vad är det som hänt?!” Men Jens som egentligen heter Jakob svarar inte. Han känner hur han gråter och skriker sig hes och blå för att sedan vakna upp denna lördagseftermiddag på avdelning 7 på stans sjukhus. Jens tänker suck vad skulle detta vara bra för? Han kollar efter en klocka men kan inte se någon, av solen att döma, avgör han att klockan är ca halv fyra. Han trycker på larmklockan enligt vanligt känt manér. En sjuksköterska som han inte sätt förut kommer in och säger: ”god dag Jakob jag ser att du kvicknat till.” Sköterskan är en ung kille som har en vit rock på sig och en skrivskiva en klassisk sjuksköterska men snygg.
Dina värden tycks vara okej och blodtrycket har balanserats till det normala. Du har förstås lite lågt järnvärde och så rekommenderar jag dig äta magnesium och kalium det finns i mandlar, avokado, bananer, och andra feta frukter och nötter. Men du får här en första dos i tablettform. Vidare rekommenderar vi dig motion i varierad form, jag ser att du har snygga träningskläder. Var du på väg ut för att träna?” jakob ruckas lite ur sin hypnos och svarar: ”ja jo det var jag.”  han fortsätter sin långa kunniga repituar över hälsofrämjande råd. ”Samt varierad kost osv… ”Suck vad han mal på tänker Jens som har fullt upp att betrakta hans skarpa och tydliga ögonbryn och kraftiga hakparti. Hans prat försvinner i ett sus. Jens inbillar sig att sköterskan märker hans intresse för hans skönhet men just då tidpunkten för ett gensvar är inne så dundrar Pappa in. Och med bredaste Östgötska säger: ”åå Jakob du är vaken nu! Jag blir alltid lika orolig var gång”. Jens känner hur pappa maximerar sitt bortgörande genom att fråga: ”Ja men vart är nu sjuksköterskan brukar det inte vara Svea som jobbar? Hon som har sådan koll.” Men Sjuksköterskan säger enkelt och vänligt hej det är jag som har vaket över din son mitt namn är Rickard Silverfisk. Jag gör egentligen min praktik här på veckan men Svea är på semester och då fick jag hoppa in.” ”Jasså låter de praktikanter få sköta helgjouren, är det inte lite väl vårdslöst?” Rickard svara då fortfarande vänligt men mer skärpt. ”Jag gör min läkarpraktik inom kirurgi och har redan en examen som sjuksköterska så jag tror nog att min handledare, det vill säga överläkare Bo Ruastheim vet vad han gör.” ”Jasså på det viset…” svarar Jens pappa dumt. ”Jakob kan få åka hem nu. Det är tydligen vanligt att han får sådan här anfall? Om jag förstår Journalen rätt. Om ni vill kan ni få komma på ett återbesök hos mig nästa vecka så kan jag undersöka saken närmare.” Jens hinner inte ens tänka ja det vill jag innan pappa snabbt svarar: ”Åå nej det behövs då rakt inte. Jakob hetsar upp sig så lätt bara.” Jens tänker, ska han säga som vänder ner sin döda frus foto och kokar 127 liter mäskstinkande vodka varje helg.

Väl hemma inser Jakob vad han ska göra för att få se Rikard igen denna välutvecklade unga man. Han börjar smida planer och idéer. Fantasier om den stilige sjuksköterskan far genom huvudet lik eldarna vid första maj.
När de kommer innanför dörren möts de av syrran Johanna som säger: ”vars har ni varit?” ”På sjukhuset.” Svara pappa kort. Han är redan i färd emot dörren ner till källaren då jakob böjer sig ner för att ta av sig skorna. Han reser sig plötsligt upp och säger arg Ska du ner igen! Varpå han svimmar. Den här gången har det burit iväg i ilfart till regionsjukhuset där de tar massor med prover och magnetröntgar honom och scannar hjärnan och en massa annat trams. De kan inte hitta något fel på honom trotts att han varit så svår väckt… Den här gången tar de in honom över natten och han tvingas svara på tre frågor en gång i timmen som ställs från en mustasch prydd tjock kärring. ”Vad heter du? Vart bor du? Hur gammal är du?” när han i ren irritation svara sarkastiskt ”Beata, 57, Mustaschvägen 34.” Slår kärringen på stora larmtrumman! Klockan 02.35 körs han till akuten för att scannas igen, nya undersökningar fler frågor och annat trams som inkluderar att pappa och syrran kommit dit åkandes de 14 milen från hemmet. Jens är så trött och sur på hela cirkusen att han nästan funderar på att erkänna att han fejkade svimningen.  Klockan halv fem inser de entusiastiska och drivna vårdarna att killen inte har något fel att kunna diagnostisera utan kanske mår bäst av att få sova. Pappa och syrran får sova kvar. På vägen hem i bilen tänker Jens att så var den helgen förstörd.  

Väl hemma går pappa ner i källaren bara för att finna källaren full av rök och stank kokaren hade stått på under hela jens vistelse på sjukhusen. Han vädrar ut lukten från källaren via fönstren. Kort därpå kommer grannänkorna, systrarna Ragnhild och Greger(som är transvitet) och ringer på dörren. De frågar om mäsksoppan blivit olämplig för förtäring och nu ska säljas billigt som rengöringsmedel. Detta har de förstått på grund utav att när Jens pappa vädrar källaren har skiten gåt åt pipan och säljs då i tio liters hinkar till grannarna. Mycket riktigt får de med sig i sina fyra medhavda hinkar prima rengöringsmedel för enbart 35 kronor hinken. Jens Pappa har dock lärt sig att hälla i rikligt med kräkmedel i den hink han ger till sin mor, annars finns risken att hon dricker av det ändå.

Jens sitter på sitt rum resten av söndagseftermiddagen och tänker på Rickard, silverfisken.


RSS 2.0